Fiškálnu decentralizáciu vníma ZMOS pozitívne, hoci nie bez pripomienok

30.11.2005 Poprad

Podbanské 30. novembra (TASR) - Fiškálnu decentralizáciu vníma Združenie miest a obcí (ZMOS) pozitívne, i keď za nedoriešené považuje napríklad financovanie ...
Podbanské 30. novembra (TASR) - Fiškálnu decentralizáciu vníma Združenie miest a obcí (ZMOS) pozitívne, i keď za nedoriešené považuje napríklad financovanie miestnej hromadnej dopravy i autobusovej dopravy.

Ako povedal pre TASR po skončení dvojdňového rokovania Rady ZMOS na Podbanskom predseda Michal Sýkora, \"fiškálna reforma je nastavená dobre, ZMOS sa na nej aktívne podieľal. Kritériá by sa nemali zásadne meniť ani pre budúci rok. Riešiť však treba špecifiká kúpeľných miest, horských sídiel i hlavného mesta\".
Rada sa zaoberala aj problematikou školstva. Vyzdvihla ústretovosť rezortu pri rokovaniach o platoch pedagógov základných škôl. \"Dialóg s ministerstvom je trvalý. Dnes sme otvorili otázku školských autobusov v obciach, kde sa rušia školy alebo predškolské zariadenia. Štát by mal podporiť zakúpenie autobusov pre týchto zriaďovateľov. Mal by prispieť 80 percentami, ostávajúcich 20 pridá obec, ktorá bude hradiť prevádzku, \" vysvetlil Sýkora. Dodal, že projekt by malo spustiť ministerstvo školstva v budúcom roku.
Z ďalších problémov v školstve spomenul predseda ZMOS klesajúci počet detí, čo bude znamenať menej peňazí na prevádzku a zvýšenú záťaž na rozpočet najmä malých obcí. Podporu pri financovaní opatrení na zníženie energetickej náročnosti školských objektov (zatepľovanie, výmena okien) hľadal ZMOS aj na rokovaní s predstaviteľmi Svetovej banky. \"Nechceme sa pretekať v zatvárení škôl, veľkú časť chceme udržať, na čo treba finančné prostriedky alebo také opatrenia, aby obce dokázali zabezpečiť prevádzku s menším objemom peňazí, \" doplnil Sýkora.
Na rokovaní Rady ZMOS, poslednom v tomto roku zazneli aj pripomienky zástupcov 16 miest s nemocnicami II. typu, ktoré sú zadlžené a od budúceho roka podliehajú exekúcii. Mestá tak môžu prísť o majetok, preto požadujú, aby sa štát k dlhom prihlásil.
 

Vyberte región

mark